PFAS
NAV får till sig PFAS från samhället via avloppsvatten och har historiskt också fått in PFAS genom det avfall som har deponerats på Bodatippen. NAV är inte ursprungskällan, men vi är sista steget innan vattendragen och behöver därför hantera det som passerar oss för att minska påverkan på miljön så mycket som möjligt.

PFAS är en grupp kemikalier som används för att göra material vatten- och smutsavvisande. Över 10 000 olika PFAS-ämnen har identifierats. Dessa ämnen bryts inte ned lätt, och kan vara skadliga för både människor och miljö. Vissa PFAS är hormonstörande och cancerframkallande. Flera PFAS-ämnen är redan förbjudna i EU, och det finns förslag om att förbjuda fler.
Källa: PFAS - Kemikalierinspektionen Länk till annan webbplats. och Perfluorerade alkylsubstanser
Länk till annan webbplats.
Hur används PFAS?
PFAS finns i många produkter, som smink, kläder och matförpackningar. De används för att göra saker vatten- och fettavstötande.
PFAS-ämnen sprids genom hela sin livscykel, från produktion och konsumtion till avfallshantering. Dessa ämnen har en global spridning eftersom de kan transporteras via luft, partiklar och vatten.
Källa: PFAS - Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats.
Hur kan jag undvika PFAS?
- Ät inte hämtmat eller mikromat i fett- och vattenavvisande förpackningar.
- Köp inte fisk från svenska insjöar, där PFAS-halter kan vara höga.
- Välj bakplåtspapper och stekpannor utan PFAS.
- Köp smink och skönhetsprodukter utan PFAS. Kolla innehållsförteckningen för ord som "PTFE"
Länk till annan webbplats., "polytef" eller "perfluoro".
- Köp inte nya vattentåliga kläder eller skor som innehåller PFAS, och undvik textilier som är smutsavstötande.
Källa: Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats. och Livsmedelverket
Länk till annan webbplats.
PFAS i Nässjö
I Nässjös kommunala dricksvatten har inga höga halter av PFAS påträffats. Vattentäkterna testas regelbundet för att säkerställa att vattnet är säkert. Men i Nässjöån har förhöjda halter av PFAS upptäckts, exempelvis PFOS som påverkar fisken i området.
Läs mer här: Fiske i Ryssbysjön Länk till annan webbplats. och Vatten (dricksvatten)
NAVs arbete med PFAS
Respektive verksamhet inom NAV ansvarar ytterst för att hantera sin egen PFAS-problematik. Samtidigt är PFAS ett svårt område då reningsåtgärder kan vara kostsamma och det ständigt kommer ny kunskap på området. Därför finns också en NAV-övergripande PFAS-grupp, som samlar kunskap om PFAS och möjliggör samordning mellan NAVs verksamheter för åtgärder och provtagning.
I vårt arbete med PFAS är just nu Nässjöån högst prioriterad, eftersom vi är högst upp i Södra Vätterns tillrinningsområde och därmed påverkar både fiskevatten i sjöarna nedströms samt Vättern, som är en stor dricksvattentäkt. Se Miljögiftsundersökningar Länk till annan webbplats.
Boda avfallsanläggning och Nässjö avloppsreningsverk (ARV) har bekräftats som spridningskällor till PFAS i Nässjöån. Eftersom avloppsreningsverken inte använder PFAS men tar emot det via spillvatten och avfall, blir de en väg för PFAS att sprida sig till miljön.
För bättre förstå och hantera dessa PFAS-föroreningar genomförs provtagningar och analyser i samarbeten med Länsstyrelsen och andra aktörer. Exempelvis så genomfördes en förstudie (2022) om rening av läkemedelsrester och mikroföroreningar som PFAS, med bidrag ifrån Naturvårdsverket. I förstudien gjordes analyser av beprövade reningstekniker med ozon och aktivt kol. Resultatet ifrån förstudien har gett mer kunskap om avloppsvattnets påverkan på Nässjö ån samt vad som krävs för att möta kommande krav på framtidens avloppsverk.
Under luppen på NAV
- TFA (det minsta ämnet som räkna som PFAS)
- Kommande utsläppskrav och miljökvalitetsnormer
- Reningstekniker
Vill du veta mer om hur Nässjö Affärsverk arbetar med PFAS, kontakta kundservice info@nav.se