Reservvatten för Nässjö kommun
Generellt i Sverige är målsättningen att det ska finnas en lösning för hur vattenförsörjningen ska fungera vid eventuella avbrott eller olyckor.
Man söker helt enkelt efter vatten som kan användas i reserv när ordinarie vattenförsörjning inte fungerar. Tillräcklig mängd vatten från en sjö eller från grundvatten bör finnas för att försörja aktuell befolkning om ordinarie vattenkällor slås ut.
Bild: Artiklar från Smålands Dagblad om oljeutsläpp samt brand som hotat Nässjös vattentäkt Spexhultasjön vid två tillfällen under 2017.
NAVs ansökan om reservvattenlösning beviljad
I oktober 2022 hölls huvudförhandling avseende NAVs ansökan om reservvattenlösning med Storesjön för Nässjö stad. Den 9 december 2022 kom mark- och miljödomstolens dom där de beviljar oss tillståndet. Det beviljade tillståndet omfattar även nedläggning av erforderliga överföringsledningar från Nässjö för reservvatten till Bodafors samt att i framtiden kunna använda Storesjön som huvudvattentäkt för Grimstorp.
Vattendom
Vattendom som inkluderar delar av reservvattenlösningen för Nässjö, Bodafors och Grimstorp vann laga kraft i juli 2023.
Projekt inlett hösten 2023
Under hösten 2023 inledde NAV ett omfattande projekt som går ut på att verkställa reservvattenlösningen. Detta beräknas vara klart 2026-12-31. Ledningsförrättning och utredning pågår och en konsult är kontrakterad för projektering av reservvattenlösningen.
Se tidplan för projektets olika aktiviteter.
Vad händer i projektet under vintern/våren 2024?
Förberedelserna inför utförandet av ledningsförläggningen pågår för fullt. Skogsavverkningen för ledningssträckan mellan södra Spexhultasjön och Nässjö Vattenverk är nästan färdigställd och virket kommer att köras bort så fort som möjligt.
NAV har skrivit kontrakt med Gilbert Gustafssons som kommer att utföra ledningsförläggningen mellan Nässjö Vattenverk och södra Spexhultasjön. Ledningsförläggningen kommer att påbörjas i början av februari och ambitionen är att färdigställa entreprenaden senast juli 2025.
NAV har satt upp en kommunikationskanal via mejl med adressen ”reservvatten@nav.se” där alla, från intresserade kommuninvånare till berörda fastighetsägare, är välkomna att kontakta NAVs projektgrupp som arbetar med reservvattenprojektet.