Close

Google Translate

Choose language in the menu to the right.

Use Google to translate the web site.

We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Google Translate Logotype
Sök
Sök

Arvid jobbar för att hålla ordning på återvinningsstationerna - följ med på hans runda

Anders som samlar in skäp på¨åvser

Arvid som samlar in skräp på återvinningsstationer

Den 1 januari 2024 tog landets kommuner över ansvaret för återvinningsstationerna från Förpackningsinsamlingen (FTI). I kommunerna Aneby, Eksjö och Nässjö sköts återvinningsstationerna gemensamt genom avfallssamarbetet mellan Aneby Miljö & Vatten, Eksjö Energi och Nässjö Affärsverk.

Arvid är den som städar och gör tillsyn på återvinningsstationerna.
Måndagen den 24 maj följde vi med på hans runda för att se hur arbetet fungerar.

Stökigast på måndagar

Det är måndag förmiddag när vi hänger med Arvid. ”Måndagar är de dagar då det är mest att städa, efter helgen”, säger han. Återvinningsstationerna besöks enligt ett fast schema varje vecka, de flesta flera gånger i veckan. Ibland krävs extra städning, till exempel om det ligger glassplitter på marken eller om det är extra stökigt.  
Arvids uppgifter är att göra tillsyn och städa runt containrarna så att besökare enkelt kan slänga sina förpackningar och tidningar. Ibland görs större insatser runt återvinningsstationerna när mycket skräp har blåst i väg.  

Förpackningar bredvid containern - vanlig nedskräpning 

Städning pågår

Städning pågår

Den vanligaste typen av nedskräpningen är förpackningar. ”Det är förpackningar som ställs bredvid containrarna för att man inte orkar lägga det rätt”, berättar Arvid. Under rundan ser vi mycket riktigt en hel del förpackningar runt containrarna. Vid en container ligger ett femtiotal tomma filpaket, och vid en annan står flera kartonger med tomma läsk- och ölflaskor. Det verkar som att avfallet kommer från verksamheter på grund av mängden, men att bevisa vem som har dumpat avfallet är svårt. Oftast finns det inga tydliga ledtrådar, och att sätta upp kameror är komplicerat både juridiskt och praktiskt.   

Utöver förpackningar dumpas även en del matavfall vid stationerna, vilket skapar dålig lukt och lockar hungriga fåglar som sprider ut avfallet. Matavfall ska alltid lämnas i det egna sopkärlet eller inkastet vid hemmet. Ibland dumpas även trädgårdsavfall, möbler och annat grovavfall som egentligen hör hemma på återvinningscentralen.  

Vissa stationer är extra stökiga 

Dumpade glasflaskor och annat avfall

Dumpade glasflaskor och annat avfall

En del stationer har knappt någon nedskräpning alls, medan andra är fulla av skärp. På de stökigaste stationerna i kommunerna har extra skyltar med bilder satts upp för att försöka förtydliga vad som får lämnas, men effekten har varit begränsad. Trots att en del av stationerna städas flera gånger i veckan, är vissa av dem stökiga redan dagen efter. För att stationerna ska kunna finnas kvar i framtiden måste situationen förbättras.   

Ett fritt jobb ute i det fria 

”Stopp, det här är ingen soptipp” står skyltat på flera stationer.

”Stopp, det här är ingen soptipp” står skyltat på flera stationer. 

Trots all nedskräpning finns det flera fördelar med jobbet, enligt Arvid. ”Det bästa är att få vara ute i det fria och att besöka de stationer där det verkligen kan göras fint”. Han berättar också att han nästan alltid blir väl bemött av besökare på återvinningsstationerna.  

Säg gärna hej om du ser Arvid ute på stan, och underlätta gärna hans och andras jobb genom att sortera rätt och informera andra besökare om vad som gäller.